10 fakta om hvorfor fiken er sunt

Hvorfor er fiken sunt

Hvorfor er fiken sunne?

I august og september ser vi alle frem til ankomsten av søte fiken: den søte og uvanlige frukten er ikke bare deilig, men også sinnsykt sunn. Dessverre er ikke fiken så vanlig på menyen vår. Den sunne subtropiske frukten inneholder en stor mengde sporstoffer og vitaminer. Fiken er trolig den eldste kulturplanten i verden. Den modnes to ganger om sommeren: den første sesongen er i juni, men den varer ikke lenge, før tidlig i juli, og fra august begynner hele sesongen, som vanligvis varer til november. Fiken trenger mye sol og varme for å modnes. Det er derfor de hovedsakelig finnes i middelhavslandene, i Georgia, i fjellene i Armenia, på Apsheron-halvøya, i det sentrale Aserbajdsjan og på den østlige Svartehavskysten. Fikens sunne egenskaper har vært kjent i lang tid. Selv når de tørkes i solen, beholder de alle vitaminer og mineraler som kalsium, fosfor og jern.

10 sunne egenskaper ved fiken

1. Fiken inneholder mye fiber, som fjerner giftstoffer fra kroppen og har en positiv effekt på mage-tarmkanalen. Gallussyre har på sin side bakteriedrepende egenskaper og hjelper til med å gjenopprette tarmmikrofloraen og bekjemper perfekt smittsomme gastrointestinale sykdommer. 2. Brukt i Japan for å behandle kreft – denne mirakelfrukten antas å hemme spredningen av ondartede celler og hjelpe svulsten til å resorbere seg selv. 3. Fiken har en positiv innvirkning på nervesystemet og hjernens funksjon. Fiken inneholder magnesium, jern, kalsium og B-vitaminer. 4. Tørket fiken anbefales som mellommåltid for alle som ønsker å gå ned i vekt. De gir en lengre metthetsfølelse, og konsentrasjonen av næringsstoffer i tørket frukt er mye høyere enn i fersk frukt.

5. Fiken er rik på pektin, som er bra for restitusjon etter bein- og leddskader og fremmer tilheling av bindevev. 6. Ficinet i reduserer blodpropp, noe som er svært viktig for å forhindre blodpropp. Det hjelper også med å normalisere hjertefrekvensen. Polyfenoler og flavonoider, som finnes i store mengder i tørket frukt, hjelper til med å rense blodet for kolesterolavleiringer. 7. Fiken er også nyttig for forkjølelse: de brukes som et febernedsettende middel. De antiseptiske egenskapene til frukten hjelper både internt og eksternt som en lotion. 8. For å holde huden jevnere og mykere anbefales en ansiktsskrubb med fiken. For å gjøre dette, knuse massen av fiken og gni den på ansiktet og halsen. Å ta ferske fiken internt gir også næring og fuktighet til huden. 9. Er en utmerket kilde for kardiovaskulær helse: Nest etter nøtter for deres kaliuminnhold. 10. Fiken sies å bidra til å bekjempe bakrus og redusere alle ubehagelige symptomer – kvalme, tørste, hodepine og sløvhet. Dette skyldes det høye innholdet av tre elementer som er viktige for kroppen – kalium, magnesium og kalsium.