10 matvarer med mye vitamin E

10 matvarer med mye vitamin E

Vitamin E gjør oss penere, beskytter mot virus og akselererer sårheling. Vitamin E er en kraftig antioksidant. Den styrker hår og negler, forbedrer hudtilstanden og bekjemper for tidlig aldring. Det er derfor det ofte refereres til som “skjønnhetsvitaminet” og brukes i antialdringskosmetikk. Fordelene med vitamin E slutter ikke der. I kroppen vår fungerer det som et beskyttende skjold: det styrker immuniteten, aktiverer vevsregenerering, forhindrer blodpropp og øker styrken og elastisiteten til blodårene. Det fremmer også absorpsjonen av vitamin A og D. Den anbefalte daglige dosen av vitamin E for voksne er 15 mg per dag. Gravide trenger omtrent like mye, og under amming øker behovet for vitamin E til 17-19 mg per dag.

Mat rik på vitamin E

  • Vetabilsk olje
  • Mandel
  • Pinjekjerner
  • Brokkoli
  • Mango
  • Solsikkefrø
  • Avocado
  • Panøttsmør
  • Atlantisk laks
  • Paprika

Vetabilsk olje

Den vegetabilske oljen er rik på vitamin E. Hvetekimolje er spesielt rik på det: en spiseskje gir 135 % av daglig dose vitamin E. Over I tillegg senker det kolesterolnivået, normaliserer stoffskiftet og styrker nervesystemet.

Mandel

Mandler kan spises alene eller legges til en rekke retter. Rasjoner av animalsk mat kan erstattes av vegetabilske som mandelmelk, mandelolje eller mandelmel. 100 g mandler inneholder 26 mg vitamin E. De er også en verdifull kilde til omega-3, protein, kalsium og fiber. I tillegg legger fettsyrene i mandler til rette for rask og enkel absorpsjon av vitamin E. Ernæringsfysiologer anbefaler å spise mandelkjerner med brun skall. Den har den høyeste konsentrasjonen av antioksidantflavonoider.

Pinjekjerner

I likhet med mandler er pinjekjerner en utmerket kilde til vitamin E. En håndfull inneholder 2,7 mg vitamin E, som dekker 18 % av det daglige behovet. Pinjekjerner er også rike på magnesium og fosfor, som styrker bein, øker energiomsetningen og forbedrer ytelsen. Pinjekjerner er også rike på vitamin A. Det er fettløselig og kombinerer derfor godt med vitamin E. Men ikke overdriv, for pinjekjerner inneholder mange kalorier. Pinjekjerner smaker godt til pasta og gryteretter, samt i salater.

Brokkoli

Brokkoli regnes som en av de beste naturlige avgiftningsmidlene. Det fjerner giftstoffer, overflødig sukker, kolesterol og kreftfremkallende stoffer fra kroppen. Brokkoli er også rik på vitamin E, og 100 g av det dekker 10 prosent av det daglige inntaket av vitamin E. Brokkoli kan også spises rå, men er enda sunnere etter skånsom varmebehandling. Brokkoli bør ikke kokes i mer enn 5-10 minutter for å øke kroppens vitamininnhold.

Mango

Ikke alle frukter er rike på vitamin E, men mango er det. En halv frukt inneholder 1,5 mg vitamin E. Det er 10 prosent av den daglige mengden. Den saftige, smakfulle tropiske frukten finner du i nesten alle supermarkeder. Når du kjøper mango, vær oppmerksom på hudens tilstand. Mangoskallet må ikke skades.

Solsikkefrø

Bare 43 g solsikkefrø kompenserer for en dags vitamin E-mangel. Selv om de ikke inneholder noe skadelig kolesterol, er solsikkefrø nesten 80 % fett og er veldig næringsrike. For å få mest mulig ut av dem, anbefaler ernæringseksperter å konsumere rå, uskrellede frø. Uten huden er de vanskeligere å lagre, og når de stekes, går vitaminer tapt og de blir en kilde til “tomme” kalorier.

Avocado

Bare legg til en halv avokado til måltidet ditt for å gi 14 % av ditt daglige vitamin E-behov og hjelpe deg med å holde deg mett lenger. Frukten kan legges til en salat, smøres på toast, lages til en saus eller lages til en søt krem. Avokado smaker også godt dryppet med sitronsaft, salt og en klype nykvernet sort pepper. Selv om avokado er høy i fett, viser studier at å legge dem til kostholdet ditt kan hjelpe deg å forbrenne færre kalorier og fremme vekttap.

Panøttsmør

Peanøttsmør er ikke bare en godbit, det er en balansert energikilde. Den inneholder 25 prosent fordøyelig protein og bare 20 prosent karbohydrater. Dette gjør det mulig å innta peanøttsmør på et lavkarbokosthold. I tillegg er peanøttsmør rik på vitamin E. 100 g peanøttsmør dekker 45 % av dagsbehovet for dette vitaminet. Forresten, å lage en slik pasta selv er ganske enkelt: for dette, mal peanøttene i en blender i 10-15 minutter. Om ønskelig, raffiner med salt, honning eller mørk sjokolade.

Atlantisk laks

Laks er fullpakket med “ungdommens vitamin”: En biff på 200 g dekker 16 prosent av det daglige vitamin E-behovet. Laks er også en av de beste omega-3 og omega -6 fettsyrer. Kroppen vår er ikke i stand til å syntetisere disse selv. Når vi mangler disse stoffene, blir håret matt og tørt og huden vår tynnes.

Pepper

Selv en mellomstor paprika dekker 13 prosent av dagsbehovet av vitamin E. Paprika inneholder også en daglig dose av det sjeldne vitamin P, som styrker blodårene. Og hun overgår appelsiner og sitroner når det gjelder askorbinsyreinnhold. Å legge til paprika til det daglige kostholdet kan gjenopprette tarmmikrofloraen, senke blodtrykket og øke immuniteten. Når du velger paprika, bør du se nøye på skallet på frukten. Jo færre flekker og bulker den har, jo bedre beholdes vitaminene.

< h2 class="stk-block-heading__text">Den beste måten å innta vitamin E

Den nødvendige daglige dosen av vitamin E kan oppnås uten spesielle tilskudd. Siden nesten all mat inneholder en viss mengde vitamin E, er risikoen for vitamin E-mangel null. Naturlig vitamin E er mye mer potent enn det syntetiske motstykket. Vitamin E tilhører gruppen av fettløselige stoffer. For å øke hastigheten og forbedre absorpsjonen, prøv å kombinere lav-fett vitamin E-kilder som brokkoli eller paprika med vegetabilsk fett. Det er nok å legge til en spiseskje olje til salaten. Personer med vitamin E-mangel kan bli påvirket hvis opptaket av fett er svekket. Dette kan oppstå med cystisk fibrose og leversykdom. I dette tilfellet anbefales tilskudd for å forhindre mangel, men bare etter konsultasjon med lege. Langvarig vitamin E-mangel kan føre til muskelsvakhet, nedsatt koordinasjon, tåkesyn og generell ubehag. I følge ernæringsfysiologer absorberes vitamin E enda bedre når det kombineres med en annen antioksidant, vitamin C.

< h2 class="stk-block-heading__text">E-vitamin er essensielt og viktig

Det er involvert i mange prosesser i menneskekroppen. Imidlertid kan langvarig bruk i høye doser føre til hypervitaminose. Et overskudd av er ledsaget av hodepine, svimmelhet, økt tretthet, magesmerter og tåkesyn. Under graviditet brukes vitamin E, som andre legemidler, kun etter anbefaling fra legen. Vitamin E ødelegges av sollys, så mat bør oppbevares på et sted hvor lys ikke kommer inn. Av alle vitaminer er vitamin E det minst følsomme for varmebehandling. Det er imidlertid lurt å redusere tilberedningstiden og bruke skånsomme tilberedningsmetoder. For eksempel ved å dampe, steke i ovnen eller braisere. Kaldpressede oljer inneholder mest vitamin E, så det er lurt å tilsette dem i salaten. På grunn av egenskapene er vitamin E mye brukt i kosmetikk. Det finnes i forskjellige kosmetiske produkter: serum, oljer, kremer, emulsjoner, balsamer. Vitamin E er en obligatorisk komponent i produkter for behandling av sensitiv og irritert hud, sjampo og hårmasker, medisinert neglelakk. Det kalles ikke “ungdomsvitaminet” for ingenting: Vitamin E brukes i kosmetiske linjer mot aldring så vel som i preparater for forebygging og korrigering av aldersrelaterte hudforandringer. Vitamin E gjør huden smidig, øker dens elastisitet og turgor. Det er en effektiv hudpigmenteringsbekjemper og brukes derfor ofte i hudblekeprodukter. I tillegg hjelper vitamin E med å gjenopprette den epidermale barrieren – den brukes mot brannskader og tørr hud. Vitaminet er også nyttig: det beskytter huden mot miljøskader og finnes i ulike beskyttende kremer og frostbestandige leppestifter.