Proteinmat – Topp 10 beste proteinkilder

Mat som inneholder protein

Protein – livets byggestein

Proteinrik mat har i dag rykte på seg for å øke stoffskiftet og dermed gi et viktig bidrag til en fungerende fettmetabolisme. Studier bekrefter at proteinrik mat holder deg mett lenger og forhindrer at matsuget oppstår i utgangspunktet. Tidligere bare et problem for idrettsutøvere og veganere, plutselig er flere enn noen gang bekymret for om de oppfyller deres daglige proteinbehov. Som en tommelfingerregel bør voksne innta 0,8 g protein per kg kroppsvekt per dag. For en mann på 70 kilo vil dette være 56 gram protein, som bør integreres i den daglige menyen.

Plante- eller animalsk protein?

Senest har det vært delte meninger her siden forholdene i lokale slakterier ikke bare har dokumentert dyrenes elendighet, men også menneskene som må jobbe der under de mest ugunstige forhold. Beslutningen om å konsumere kjøtt eller animalske produkter generelt kan og må tas av alle. De som foretrekker et vegetarisk eller vegansk kosthold av overbevisning, av etiske grunner og til fordel for dyrene og planeten trenger ikke frykte mangel på protein (se topp 10 proteinleverandører). Men hvis du ikke vil klare deg uten kjøtt, bør du definitivt være oppmerksom på kvalitet og opprinnelse. Det samme gjelder egg og meieriprodukter. Kvalitet i stedet for kvantitet bør ha høyeste prioritet. Diskusjoner om hvilke proteinkilder som skal foretrekkes har nå fått nærmest religiøse trekk. Begge sider har gode argumenter, og det er publisert en rekke medisinske studier for begge sider i mellomtiden, som beviser deres støttespillere rett og setter motstanderne på plass.

Faktum er: Animalsk protein har lenge vært ansett som “høyere kvalitet” enn det fra planter, ettersom mengden essensielle aminosyrer det inneholder er høyere, som kroppen ikke kan produsere selv. Den gode nyheten: I mellomtiden har forskning brakt en ny nøkkelfigur inn i diskusjonen for de som er usikre: den biologiske verdien.

Kombinasjonen er uslåelig

Jo mer lik proteinene fra maten er kroppens egne proteinbyggesteiner, jo høyere er den biologiske verdien og jo bedre kan denne maten tas opp og bearbeides av kroppen. Den neste gode nyheten: den biologiske verdien kan økes med enkle matkombinasjoner. Hvis kombinasjonen av vegetabilsk og animalsk protein finner sted, er en optimal tilførsel av kroppen garantert.

For eksempel har et egg en biologisk verdi på 100 og brukes også her som grunnlag for beregningen. Kombinerer du egg med poteter oppnås en biologisk verdi på 134.

De 10 beste proteinleverandørene (i gram per 100 gram)

Soyagranulat (43 g) Lupinbønner (40 g) Soyabønner (36 g) Harz-ost (30 g) Serranoskinke (30) g) Røde linser (27 g) Biff (25 g) Peanøtter & Linfrø (25 g) Mandler (24 g) Laks (20 g) Hvis du savner de mye hyllede meieriproduktene på denne listen: kvark og cottage cheese kan bare ha 13 gram protein per 100 gram produkt. Et egg veier dessuten bare 13 g. Det som i mange tilfeller er overraskende: storfekjøtt ligger langt bak på 7. plass, og fisk og sjømat er ikke fullt så bra som mange tror.

Proteinpulver for sport og kosthold

Et sunt, balansert kosthold vil alltid dekke proteinbehovet til en gjennomsnittlig aktiv person. Idrettsutøvere kan øke sitt økte proteinbehov ved å innta ekstra proteinpulver. Det finnes nå et bredt utvalg av myse eller myseprotein, kasein og veganske varianter som definitivt kan holde tritt med dyrekonkurrentene. Ekstra bonus: Proteinpulver sikrer en lengre metthetsfølelse. Dette kan være en velkommen effekt under en diett eller periodisk faste.

Ikke stress når du spiser!

Den medieledede diskusjonen om riktig proteinbalanse har nylig opplevd en skikkelig hype. Kjepphestdietter som lavkarbo og keto demper ikke proteindebatten. Spiser du et rimelig variert kosthold og i hovedsak lager mat selv (ingen halv- eller ferdigprodukter!), kan du ikke gjøre mye galt når det kommer til ernæring. Å ta vinden ut av diskusjonen ville ta litt av stresset ut av hverdagen vår. Og når alt kommer til alt, det viktigste når det kommer til å spise er nytelsen, ikke musten!